Samstag, 20. März 2021

Primavera, ľadovce tajú

 Najstarší je najmladší.

Geschichte des «Nebelspalter»

Der Nebelspalter wurde 1875 von Jean Nötzli in Zürich als «Illustriertes humoristisch-politisches Wochenblatt» gegründet. Er gilt seit der Einstellung des englischen Punch (1841–2002) als das älteste existierende Satiremagazin der Welt. Der programmatische Name Nebelspalter war im 19. Jahrhundert eine geläufige Bezeichnung für einen Hut, wie ihn auch die allegorische Figur auf dem Seitenkopf der ersten Jahrgänge trägt.

(Zdroj Nebelspalter)


Je príznačné, že “revival”, obnovenie, znovuvydanie tohto takmer zaniknutého humoristicko-satirického časopisu-týždenníku pripadá na prvý jarný deň. (Dikobraz a Roháč to šťastie nemali...)


Nebelspalter je doslova preložené štiepač hmly, rozbíjač, takže dúfajme, že zostane svojmu názvu verný. Hmly tu zostáva neúrekom. Po odchode prezidenta Trumpa, ktorého viac menej ironicky nový vydavateľ Markus Somm* tohto teraz najstaršieho “žijúceho” satirického časopisu ešte kedy tedy zastával, ale ktorého aj vedel objektívne pozitívne zhodnotiť, ktorý nemá rád Putina, ktorý ale za to tiež nemôže prísť ani novému starcovi v oválnej na meno, že tú cestu hmlou dáko predsalen rozseká.


Nádej je tu. Možno aj vďaka novej súčasnej forme tohto starčeka, do ktorého som sa pred polstoročím naivne pokúšal prispievať aj ja, čo sa mi na rozdiel od veľmi ceneného kolegu Miroslava Bartáka bohužiaľ nepodarilo, čo úprimne ľutujem.


Najstarší magazín svojho druhu sa zjaví okrem tradičnej tlačenej formy aj digitálne!

www. nebelspalter.ch


Tak držme palce. Mne zostáva už len tie ľady medzi svetmi lámať…

Ľadoborec - manuálny digitalizovaný trvanlivý bezúhonný náhon, len škodlivé plyny...


*Markus Somm je novinár, vydavateľ a historik a jeho curriculum by vyžadovalo nový článok

(Mimo iného študoval v Harvarde...)


1 Kommentar:

  1. Kreslené vtipy od Bartáka, Renčína, Jiránka (+ vtipy od kreslíře s pseudonymem MIKL) jsem si z Dikobrazu a z jiných časopisů vystříhával.
    Zde je odkaz na některé vtipy o Bartáka:
    https://www.google.com/search?q=Bart%C3%A1k+miroslav+vtipy&sxsrf=ALeKk01-nbHh-yGQwI0TDFurMaKsH8o3NA:1616238258097&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjk1_vZ3L7vAhXniIsKHbsUB4cQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1280&bih=840

    AntwortenLöschen

Smile

  Nichts zum Lachen! Halte aus, bemühe dich, Lieber, wir kommen in den Zirkus. Milacik, namahaj sa trochu, zobberu nas vystupdovat o cirkusu!

tlustjoch2.blogspot.com