Sonntag, 7. Februar 2021

Panta rei

P Panta rheï - všetko plynie. Die Formel panta rhei (altgriechisch πάντα ῥεῖ ‚alles fließt‘) (Wiki)

Tak sa tá loď volá. Heraklit, Platon a Simplikios by mali radosť.

Všetko plynie, všetko tečie...a ja s tým tiež, dole vodou - tam vpravo za mostom, ktorý nie je vidieť, ktorý sa preslávil aj tým, že bol o pár centimetrov na juh presunutý, tam, kde tá loď neprejde lebo je príliš veliká*, tam vpravo začne rieka Limmat, rieka, ktorá tečie z zurüšského jazera von a nie naopak.


*Loď bola postavená v Rakúsku, vraj za 3 a pol milióna frankov. Hneď po prvých plavbách musela späť do lodenice, do toho doku, kde ju postavili, lebo sa zistilo, že je príliš veľká, robí priveľké vlny a ryby potom nemôžu v kľude spať. Prispôsobenie na malé švajčiarske pomery stálo znovu jeden pol milióna.

(Nebola to náhodou škodoradostná akcia mesmiernej nezištnej lásky medzi Švajčiarmi a Rakušanmi?)


Ale mení farby krajšie než chameleón, vie byť krásne modrá, žiarivo zelená a nebezpečne červená.


Len kapitáni bohužiaľ spievajú so Suchým a Šlitrom, aby ju “nevliekli na poschodie”, všetci by sa strašne asi spotili, pretože je na nej takmer celá terasa zasklená a tým pádom v lete veľmi teplo, plavčíci necítia morský vánok...


PS Niekde medzi tými domami na náprotivnom brehu bývam...zahmlený kopec je curyšský domáci kopček Uetliberg, 870m/M., na ktorý čumím noc čo noc z postele.


1 Kommentar:

Smile

  Nichts zum Lachen! Halte aus, bemühe dich, Lieber, wir kommen in den Zirkus. Milacik, namahaj sa trochu, zobberu nas vystupdovat o cirkusu!

tlustjoch2.blogspot.com