Montag, 19. April 2021

Dnes zaujímavý deň

W Wir wünschen “schöönes sächselüüte”! Tradičný pozdrav k dnešnému dňu. Menil sa totiž pracovný čas - o šiestej bol koniec. (Je to švajčiarsky povedané "pekné zvonenie o šiestej".)

Tradícia. Švajčiarská Morena je chlap zvaný Böögg, aj "šušeň" by sa dalo preložiť, ale to nemá s celou históriou nič spoločného. Proste panák vycpaný výbušnými náložami, čím skôr mu odletí hlava, neodmysliteľná, tradičná fajka v hube, tým krajšie leto bude. Okolo veľká zábva, defilé, koňské jazdy cechov, historické obleky, kroje, tradičný pochod

https://www.youtube.com/watch?v=nKqIW7jdA4k

hraný pred každou dudovou cechu.

 

Už druhý rok sa kvôli pandémii nesmie konať spaľovanie na prekrásnom novom námestí pred Operou v Zürichu. Škoda, obyvatelia si tu radi opekali safalátky na pahrebe po veľkom ohni. Bude to prvý raz celkom, čo sa to bude konať úplne bez publika, len televízia bude nahrávať na legendami opriadanom starom kamennom moste cestou ku známemu Gotthardskému priesmyku, na tzv. Teufelsbrúcke, Čertov most, ktorý postavil sám rohatý.


Ako podmienku si vymohol, že prvý, kto po meste prejde bude jeho.

Rafinovaní obyvatelia kantónu Uri, kde sa toto odohráva. boli vynaliezaví prefíkanci a poslali ako prvého chodca capa! Stavitel mostu sa strašne rozzúril, chytil kameň vo veľkosti riadneho domu, že vraj svoje dielo roztrieska. Nepočítal s vierou akejsi pobožnej starenky, ktorá duchaprítomne vyryla do balvanu kríž, čoho sa čert zľakol, splietol sa a most netrafil. Tá skala tam dodnes vedľa cesty je, volá sa samozrejme Čertov kameň…

 

Mimochodom je tu aj pomník 600 padnutým ruským vojakom, ktorí tu bojovali pod generálom Suvorovom pri prechode Alpami 1799 proti napoleonovým vojskám...ďalšia napínavá história:

https://www.andermatt.ch/attraktionen/suworow-denkmal-d0ab8fc402


1 Kommentar:

  1. Čerti jsou, zdá se, nejlepší architekti.
    Když s nimi někdo neoře.
    Jako u Sázavského kláštera svatý Prokop.

    AntwortenLöschen

Smile

  Nichts zum Lachen! Halte aus, bemühe dich, Lieber, wir kommen in den Zirkus. Milacik, namahaj sa trochu, zobberu nas vystupdovat o cirkusu!

tlustjoch2.blogspot.com