Montag, 9. August 2021

Opa alebo Oppo?

MUDR C. Velicky si nasadil okuliare, aby skontroloval tento disaster, ktorý mu tu nečakane vykvitol na obrazovke počítača v jeho ordinácii.

Cez okuliare mámenia - viď Ján Amos Komenský - sa ocitol desiatky tisícov metrov mimo bezpečia svojej opotrebovanej stoličky, totiž direkt v Tokyu. Namiesto spoľahlivých RTG a MRT snímiek alebo krásnych, až do pornografie zachádzajúcich anatomických obrázkov, sa mu vynorila podobizeň neznámeho tvora, ktorého zaťatá päsť a na srdci ležiaca druhá ruka a hurónsky víťazný pokrik jasne signalizovali MUDR C. Velickemu, poprednému psychiatrovi, že sa musí jedna o výsostne emocionálnu situáciu tohto species nazývaného homo sapiens.


Pre doktora to značkuje novú éru v bádaní, lebo už len ten nástroj, ktorým k týmto novým poznatkom došlo, už ten je výnimočný: jedná sa tu o nie rentgenový snímač vonkajších vizuálnych elementov, teda zjavne o obyčajnú kameru na mobilnom telefóne značky OPPO, čo musí byť určite gramatická chyba a pôvodne je myslené to "staroslovenské" pomenovanie neznámeho pôvodu pre starého otca, teda deda, totiž onen čudný názov “opa”!


MUDR Cyrille Velicky, vedúci výskumník na poli ľudskej, telesne sa manifestujúcej, konverzačnej techniky sa zahĺbil do novej obsažnej témy a všetci speleológovia sa nemôžu dočkať tej slávnostnej chvíle, kedy budú vyzvaní vytiahnuť doktora z tej temnej jaskyne opäť na svetlo vedy…


Doktor má však najmenej tri roky čas do budúcej olympiády, aby tento problém riešil. Olympiáda by sa mala uskutočniť v Paríži, práve tam, kde podpísali tú povestnú zmluvu týkajúcu sa rôznych premúdrych uznesení o klimatológii. MUDR C. Velicky sa pokúsi znížením emócii pri rozdávaní titulov alebo medailí za výhry omedziť všestrannú polúciu tvorenú tlieskaním, krikom, hymnami, plačom, úsmevom, heslami a gestami v nádeji, že tak ľudstvo dospeje k dodržaniu stanoveného cieľa konferencie a teplota zemegule sa tak zníži o plánovaný jeden a pol stupňa Celsia.


Zostáva len držať palce všetkým starcom na tomto výskumnom poli, či sú to teda starí otcovia, dedovia, dedkovia či sa im hovorí opa alebo starý tato, aby šťastne dožili a nepodľahli nátlaku mladých pri tom ich nútenom “Friday fucking future” a rozumne si naplánovali sily. 


Niekedy je to totiž dobre aj v sobotu večer alebo v nedeľu poobede, ako to odporúčal svetoznámy spisovateľ Henry Miller...

   

 

1 Kommentar:

  1. Klima? Já to gůglil a nejsem z toho moudrý:
    Příjmení Klíma pochází ze slovanské podoby rodného jména Klement, -i- se do jména dostalo vlivem řečtiny, přes niž bylo přejato. Klement či Kliment se vykládá jako „vlídný“, „milostivý“, „laskavý“, „smírný“.

    AntwortenLöschen

Smile

  Nichts zum Lachen! Halte aus, bemühe dich, Lieber, wir kommen in den Zirkus. Milacik, namahaj sa trochu, zobberu nas vystupdovat o cirkusu!

tlustjoch2.blogspot.com